Вентиляційні системи в птахівництві

Вентиляція - це обмін повітря в приміщенні та на вулиці. Без належної вентиляції навіть добре ізольований і герметичний пташник буде затримувати шкідливі речовини, такі як чадний газ, вологу. Належна вентиляція допомагає зберегти пташник енергоефективним, безпечним і здоровим.

Свіже повітря в пташнику має важливе значення для здоров'я ваших птахів. Якщо ви повністю закриєте пташник, навіть взимку, ви поставите під загрозу їхнє здоров'я. 

Як розрахувати вентиляцію пташника?

Пояснення: Спочатку калькулятор множить кількість птахів у пташнику на норму вентиляції на одну птицю. Це дає загальну мінімально необхідну вентиляцію в кубічних метрах . Потім калькулятор ділить необхідну кількість  на загальну потужність , яку ви ввели. Але звичайно є ще інші фактори, які потрібно враховувати. Тому необхідно звертатися до спеціалістів для правильного розрахуку. Фірма "Саватех" пропонує вирішення потреби правильної вентиляції пташника.  

Організація системи вентиляції

Розміри пташника мають значення при виборі вентиляційної системи. Збільшення розміру пташника сприяє збільшенню виробничих потужностей, але також вимагає більш спеціалізованої концепції вентиляції. Зі збільшенням розмірів використання лише однієї концепції цілий рік буде недостатнім. Поєднання різних методів оптимізує мікроклімат у приміщенні та загальну продуктивність поголів'я.

Наприклад, із збільшенням ширини, будівля потребує структурних опор, які іноді можуть блокувати внутрішнє обладнання. Що стосується вентиляції та спрямування повітряних потоків через будівлю, то збільшення ширини робить концепції вентиляції більш складними. Щоб забезпечити оптимальний і стабільний клімат протягом усього року, вентиляцію слід враховувати з самого початку проектування пташнику.

За яким принципом працює  вентиляція?

Повітрообмін означає надходження повітря ззовні закритої зони для заміни повітря, яке вже знаходиться в пташнику; повітря також рухається в процесі, створюючи циркуляцію. Процес повітрообміну позитивно впливає на такі фактори:

  1. температуру;
  2. газообмін; 
  3. вологість.

Максимальна та мінімальна вентиляція

Коли птахи стають важчими або влітку, коли дуже тепло, вентиляція працює на максимальній потужності. Правильно підібрана та встановлена система вентиляції часто є добрим рішенням для переміщення великих обсягів повітря через пташник. Вентиляція не тільки добре забезпечує приплив свіжого повітря і видалення відпрацьованих газів, але й створює ефект вітрової прохолоди, що полегшує тепловий стрес. Правильно налаштувати мінімальну вентиляцію складніше, це  коли птахи мають ще малу вагу або взимку. На цих чутливих етапах вентиляції забезпечити доступ повітря до всіх тварин набагато складніше. Особливо, коли пташники мають ширину 24 метри, а іноді навіть більше. У великому пташнику справжнім викликом є прискорення швидкості повітря, щоб воно потрапляло до центру.

При правильному розташуванні повітрозабірників свіже повітря спрямовується вгору. Нагріваючись і рухаючись до центру пташника, відносна вологість повітря знижується. Тепле повітря потрапляє до птахів, висушує приміщення і вбирає брудні гази.

Якщо повітря не доходить до центру, воно не може прогрітися належним чином. Коли це відбувається, то повітря залишається вологим. Це може проявлятися у різних формах, наприклад, у вигляді мокрої підстилки, що призводить до ураження лапок птахів. Або спричинити проблеми з диханням, коли не вистачає здатності поглинати гази, такі як сірководень та аміак.

Отже, необхідно враховувати потребу у вентиляції при плануванні будівлі, що дасть величезну перевагу в майбутньому.

Якщо порівнювати маленькі пташники з великими, то деякі аспекти потребують додаткової уваги. Зі збільшенням розміру збільшується кількість птахів, тому дуже важливо переконатися, що використовуються правильні способи вентиляції. Зі збільшенням кількості птахів збільшується і кількість вихлопних газів, які, як правило, залишаються близько до рівня підлоги, і їх потрібно виводити з пташника. 

При комбінуванні методів вентиляції, наявність комп'ютера для управління системами теж є важливим фактором

Незмінними залишаються основні цілі вентиляції:

  • Забезпечити безперервний приплив свіжого зовнішнього повітря.
  • Видаляти або розбавляти забруднюючі речовини, що містяться в повітрі.
  • Підтримувати температуру і вологість на комфортному рівні.
  • Запобігати утворенню конденсату. 
  • Зниження температури. 
  • Сприятливі умови для здоров'я птахів.

Оптимальний клімат сприяє оптимальному виробництву. Тому врахування концепції вентиляції на етапі проектування і в майбутньому в процесі підрощування та утримання птахів  залишається важливою необхідністю.

Корисні сторінки нашого сайту:

цей сайт використовує cookie для збереження інформації про користувача та його активності