Система вентиляції птахофабрики

Проектування системи вентиляції в процесі будівництва птахофабрик є важливою складовою. Вона необхідна для створення оптимального мікроклімату в приміщенні, де утримується птиця. Від умов утримання залежить ріст та здоров’я птиці. Тому для них необхідно створювати кращі умови для проживання. Оптимальними умовами можна вважати баланс між необхідним рівнем вологості, температурним режимом і частотою оновлення повітря. Надзвичайно важливими факторами є теж відсутність пилу, хімічних ( аміак ) та біологічних добавок в птахофабриці, підтримування природньої тривалості світлового дня в штучних умовах.

Оптимальне середовище проживання

Необхідно дотримуватися певних норм утримування птиці в пташнику:

  • - В холодну пору року температура в пташнику повинна бути 16-18 градусів
  • - Курчат необхідно утримувати при температурі 28-31 градусів, та необхідно її знижувати по мірі росту курчат.
  • - Вологість повинна бути 60-80%, збільшення цього показника може спричинити розвиток мікроорганізмів, а зниження – спричинити розвиток надмірної запиленості.
  • - Швидкість руху потоку повітря в холодний період повинна складати 0,2-0,5 м/с, в теплий – 0,4-0,8 м/с . Пам’ятайте, що повітряні потоки не повинні створювати надмірних протягів та зон застою.
  • - О’бєм повітря, що надходить повинен в середньому складати від 0,7 м3/год взимку і до 5,5 м3/год в літній період на 1кг живої ваги.

Види та особливості використання кліматичного обладнання

Викостання обладнання для системи вентиляції залежить від різних факторів. Необхідно виділити такі основні:

  • - розміщення об’єкту;
  • - вимоги стосовно клімату птахофабрики;
  • - розміри споруди.

Для організації ефективного повітряного обміну часто використовують один із таких видів вентиляції: класичну, тунельну та комбіновану систему.

Класична схема забезпечує подачу свіжого повітря через вентиляційні канали на даху споруди, а виходить назовні з приміщення за допомогою витяжних вентиляторів. Особливістю даної системи є здатність потужних витяжних пристроїв створювати низький атмосферний тиск всередині, що сприяє притоку повітря.

Тунельна схема має простий принцип роботи. З однієї сторони споруди повітря подається, проходить повністю приміщення та витягується з іншої сторони. Так може бути організована вентиляція на птахофабриці.

Комбінована система найбільш поширена в середніх широтах. Вона поєднує в собі принципи двох попередніх.

Важливість системи вентиляції на птахофабриках є необхідною в процесі підтримки мікроклімату. Вона перш за все повинна гарантувати безпечне проживання птиці, щоб не виникав дефіцит кисню, не підвищувалася температура та концентрація аміаку в повітрі. 

Отже, система вентиляції вимагає особливого підходу в процесі проектування та монтажу з ціллю забезпечення низьких показників енергоефективності, високих показників продуктивності та простоти управління готової системи вентиляції.

Корисні сторінки нашого сайту:

цей сайт використовує cookie для збереження інформації про користувача та його активності