Система обігріву в птахівництві

Ключовим фактором на шляху до максимізації продуктивності та добробуту птахів є забезпечення стабільного середовища утримання відповідно до потреб птахів.

Це особливо важливо для молодих птахів, для яких постійна температура навколишнього середовища і підлоги є тими факторами, що сприяють хорошій активності і нормальній поведінці. 

Потреба в опалювальній потужності залежить від температури навколишнього середовища, ізоляції даху та ступеня герметизації пташника.

Існують наступні системи опалення: 

1) Нагрівачі з примусовою подачею повітря

Такі обігрівачі потрібно розміщувати там, де повітря рухається досить повільно, щоб забезпечити оптимальне нагрівання повітря, як правило,  всередині споруди. Ці обігрівачі слід розміщувати на висоті 1,4-1,5 м від підлоги. Це та оптимальна висота, яка не спричинятиме протягів . Нагрівачі з примусовою подачею повітря ніколи не слід розміщувати біля входу в пташник, оскільки вони не можуть  нагріти повітря, яке рухається занадто швидко. Розміщення нагрівачів біля повітрозабірних отворів призведе до збільшення споживання теплової енергії та витрат на опалення.

2) Променисті / точкові брудери

Дані системи брудерів використовуються для  створення підлогової та підстилкової системи обігріву в пташнику. Ці системи дозволяють курчатам знайти свою зону комфорту.

Вода і корм повинні знаходитися в безпосередній близькості.

3) Підлогове опалення

Ця система працює за допомогою гарячої води, що циркулює по трубах у бетонній підлозі. Теплообмін в підлозі зігріває підстилку і зону виведення.

Занадто низька теплова потужність може спричинити нерівномірність температури та утворення холодних/теплих зон, що в свою чергу призводить до міграції. Такий факт впливає на рівномірність і продуктивність, а також збільшує витрату палива.

Якщо говорити про вирощування птиці в промислових умовах, то процес характеризується великою концентрацією птиці в приміщеннях і передбачає створення громіздких птахокомплексів. Це зумовлює необхідність дотримання особливих  вимог щодо забезпечення необхідного температурного режиму. ЦЕ ї є метою отримання високої  продуктивності птиці при менших витратах кормів.

При розведенні м'ясних порід птиці відхилення температури повітря  від необхідного значення всього на один градус призводить до помітного зниження  продуктивності птиці. Тому завданням сучасних систем теплопостачання птахівничих  приміщень є підтримання необхідних температурних параметрів в місцях знаходження птиці  і постійним  якісним регулюванням температури повітря по мірі росту птиці. Такі дії   дозволять значно  зменшити споживання енергоресурсів.

Наслідки недостатньої системи енергопостачання

  • Через незадовільні температурні параметри в пташнику  потенційна продуктивність птиці становить лише 20-30% від загальної  продуктивності.
  • Відбувається посилення обміну речовин, що супроводжується збільшенням витрат корму. 

Корисні сторінки нашого сайту:

цей сайт використовує cookie для збереження інформації про користувача та його активності