Способи та методи годування птиці

Найдорожчим і життєво важливим аспектом у птахівництві є годування птиці. Тому, інвестуючи в систему годування птиці, дуже важливо переконатися, що вона допоможе фермеру оптимально вести свою діяльність і забезпечить прибутковість. 

Але для чого потрібна система годування? Система годування гарантує, що всі курчата будуть нагодовані за короткий проміжок часу, і що кожна курка отримає правильну щоденну порцію корму та поживних речовин. Таким чином, кожна курка має рівні шанси з'їсти однакову кількість корму в один і той же час. Це мета кожної системи годування. 

Основна мета систем годівлі птиці - забезпечити однорідність поголів’я протягом усього життєвого циклу .  

Переваги системи годування птиці

1. Забезпечує чистий корм

Годівниці для курей ретельно спроектовані таким чином, щоб не допустити впливу зовнішніх факторів на їжу. Вони зменшують шкоду, спричинену несприятливими погодними умовами, і гарантують, що їжа залишається сухою та без мікробів. Крім того, їхня конструкція не дозволяє птахам стояти в лотках з їжею. Кури не мають можливості забруднити корм, що є поширеною проблемою при ручному годуванні.

2. Безпека кормів від шкідників

Великі фермерські господарства часто мають справу з небажаними відвідувачами, такими як щури та шкідники. Ці непрохані гості, швидше за все, потрапляють до курників, порушуючи повсякденне життя пернатих птахів. Ці шкідники, як правило, поїдають корм для птиці, що призводить до втрати продукції та однорідності стада. Курячі годівниці обладнані захисною сіткою навколо корму, що ускладнює доступ до нього більшості шкідників, наприклад, мишам.

3. Забезпечити однорідність стада

Однорідність стада починається з того, що і скільки курка споживає щодня. Якщо припустити, що поживність і якість корму є достатніми, наступний етап полягає в тому, щоб забезпечити рівномірний розподіл поживних речовин між кожною куркою.

Недостатня однорідність стада здебільшого спричинена недостатнім простором годівниці та слабким розподілом корму. У племінному циклі хороша однорідність часто визначається як +/-10% стада, середня вага якого становить 70-80% від необхідного стандарту ваги. Стада з менш ніж 70% від загального поголів'я матимуть поганий старт, що вплине на виробничий цикл; стада з більш ніж 80% матимуть кращі показники в цілому.

4. Зменшує втрати

При ручному годуванні курчат збільшуються втрати корму. Системи годування птиці забезпечують менше розсипання, рівномірну подачу корму . Системи гарантують, що весь корм буде використаний і всі птахи отримають можливість насититися. 

Типи систем роздачі кормів для птиці

1. Ланцюгові системи подачі

Основна роль ланцюгової системи годуванняі полягає в тому, щоб забезпечити подачу порошкоподібного корму для курей із зовнішнього кормоцеху безпосередньо в пташник у заздалегідь визначеному обсязі.

2. Автоматична подача 

Коли мова йде про бройлерів та інших птахів, автоматичні годівниці є дуже популярним і надійним варіантом серед птахівників. Знання цих систем годування має вирішальне значення, особливо якщо ви хочете доглядати за великою кількістю курей на фермі. Ці годівниці можуть включати в себе бункери для корму та інтегровані системи подачі корму, а також різні автоматичні ваги для корму, які призначені для зменшення ручної роботи, забезпечуючи при цьому достатню кількість корму для всіх птахів.

3. Круглі та підвісні годівниці

Круглі та підвісні годівниці мають нижчий рівень ефективності та рівномірного розподілу, що робить їх менш оптимальними системами годування. 

Оптимальна системи годування птиці

Отже, можна зробити висновок, що найкраща і найуспішніша система годування  - це та, яка забезпечує курей контрольованою і збалансованою кількістю поживних речовин. Крім того, завжди рекомендується звертатися до професійного зоотехніка, який добре обізнаний з усіма харчовими потребами птахів.

Корисні сторінки нашого сайту:

цей сайт використовує cookie для збереження інформації про користувача та його активності