Вирощування бройлерів

Бройлерів в основному вирощують для збільшення кількості м'яса і підвищення продуктивності протягом декількох десятиліть. П'ятдесят років тому для вирощування бройлера вагою близько 2 кг потрібно було більше 12 тижнів. Завдяки прогресу в генетичній селекції та складі кормів тепер можна вирощувати бройлерів вагою більше 2 кг за 6-7 тижнів.

Прогрес у генетиці та кормах у процесі виробництва бройлерів надзвичайно важливий для ефективності виробництва м’яса; однак повний генетичний потенціал бройлерів неможливий без створення та підтримки відповідних умов у пташнику. Сучасні лінії для швидкого вирощування бройлерів багато в чому залежать від відповідних умов. Тому для будівництва бройлерних приміщень використовують дерев’яні та сталеві балки та опори. Балки витримують вагу даху, тому немає зайвих конструкцій, які ускладнюють догляд і прибирання пташника. Підлога переважно ґрунтова з покриттям.

Вентиляція є важливим елементом у пташнику для бройлерів, який забезпечує приплив свіжого повітря та видаляє надлишок тепла, вологи та небажаних газів із пташника. Типова система вентиляції складається з вентиляторів, повітрозабірників і систем охолодження. У холодну погоду система вентиляції мінімізує втрати тепла. Застосування підвісних стель також покращує систему вентиляції та знижує витрати на опалення, одночасно виконує функцію пароізоляції. Крім того, підвісні стелі дають можливість встановлювати теплоізоляцію, щоб зменшити надлишок тепла в жарку погоду і тепловтрати в холодну погоду. Також рекомендується утеплення стін. Суцільні бічні стінки також забезпечують кращу ізоляцію.

Підтримка відповідної температури є ключовим фактором у вирощуванні бройлерів. Система обігріву дуже важлива, тому що курчата не можуть підтримувати температуру тіла до 14 днів. Температуру підлоги слід підтримувати приблизно на рівні 32°C з мінімальними відхиленнями.

Оскільки гаряче повітря легше холодного, воно піднімається до стелі. Тому для змішування теплого і холодного повітря часто використовують циркуляційний вентилятор. Також можна використовувати лопатевий вентилятор. Важливо уникати протягів. Практично у всіх сучасних системах використовуються електронні регулятори, які дозволяють підтримувати температуру в межах п'яти градусів від необхідної температури відносно зовнішньої температури. Це створює комфортні умови для птахів, не даючи їм витрачати енергію на обігрів і охолодження. Тому для підтримки постійної температури необхідні системи опалення, вентиляції та охолодження.

Сучасні контролери можуть контролювати температуру в шести і більше місцях у пташнику. Якщо температура коливається, контролер може за потреби активувати вентилятори. Деякі контролери можуть навіть віддалено стежити за птицею. Сигналізація є важливим елементом, оскільки вона миттєво включає сирену і дозволяє вчасно виявити та усунути помилки в пташнику. Всі ці складові надзвичайно важливі для забезпечення ефективної роботи пташника.

цей сайт використовує cookie для збереження інформації про користувача та його активності